Kakaowo-cytrynowe ciasto ucierane

IMG_2016b

Najzwyklejsze w świecie ciasto ucierane – ale to, że zwykłe, nie oznacza, że nie urzeka swym smakiem. Aromat skórki cytrynowej idealnie komponuje się ze smakiem kakao.

Składniki:

  • 200 g masła (o temp. pokojowej)
  • 150 g cukru
  • 5 jaj
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki kakao

Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać dalej. Wymieszać ze sobą obydwie mąki i proszek do pieczenia. Przesiać i dodać do utartej masy. Białka ubić na pianę, po czym delikatnie wymieszać z ciastem.

Masę podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao, zaś do drugiej skórkę cytrynową. Dokładnie (ale delikatnie) wymieszać. Przygotować formę (tzn. wyłożyć papierem do pieczenia bądź wysypać bułką tartą; formy teflonowe i silikonowe można delikatnie przetrzeć tłuszczem). Umieścić obie części ciasta w formie, mieszając je, aby powstała widoczna struktura (można też wylać jedną część na spód, a drugą na nią). Piec około 30 min w temp. 180ºC.

Przepis pochodzi z tygodnika “Wysokie Obcasy”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s