Makaron z brokułami i sosem serowym

 

IMG_2038

Dziś bardzo proste, ale efektowne danie. Nie wymaga wielkich umiejętności, wyszukanego sprzętu kuchennego, lecz prezentuje się niczym posiłek z restauracji. W sosie smak sera łączy się z delikatnością mleka i charakterem pieprzu. W realizacji przepisu można pominąć makaron i podać tylko brokuły z sosem jako dodatek do posiłku.

Składniki:

  • makaron (w zależności od pożądanej ilości porcji – sos i brokuł wystarczą na 3, a nawet i 4 osoby)
  • 1 brokuł
  • odrobina oleju (tyle, ile na dno naczynia – 1, może 2 łyżeczki)
  • 100 g sera pleśniowego typu lazur
  • 300 ml mleka
  • 2  łyżeczki mąki
  • pieprz do smaku, ewentualnie sól

Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w wodzie bądź na parze (ważne, aby go nie przegotować – należy w trakcie gotowania sprawdzać jego twardość). Makaron również ugotować, wg wskazówek na opakowaniu.

Na dno rondelka wlać olej, rozgrzać. Ser pokroić na kawałki, wrzucić na rozgrzany olej, od czasu do czasu mieszać, aż zacznie się rozpuszczać. Wlać odrobinę mleka i podgrzewać dalej. Gdy ser całkowicie się rozpuści, dodać pozostałe mleko, doprawić sos pieprzem. Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody, dodać do gotującego się sosu i ponownie zagotować. W razie potrzeby doprawić sos solą (nie zawsze trzeba, gdyż ser sam w sobie jest słony).

Podawać jak na załączonym obrazku.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s