Naleśniki ze szpinakiem

IMG_2042b

Chyba żadne warzywo nie cieszy się tak złą sławą jak szpinak. Niesłusznie. Odpowiednio przyprawiony jest bardzo smakowity. Co zaś się tyczy jego wręcz legendarnej zawartości żelaza – choć okazała się pomyłką, nie zmienia to faktu, że i tak to bardzo wartościowy pokarm. Zawiera dużo witaminy K oraz przeciwutleniacze. Tak więc – jedzmy szpinak!

Składniki:

  • 8 naleśników (przygotowanych wg swojego ulubionego przepisu)
  • paczka mrożonego szpinaku (450 g)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku (ewentualnie)
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki śmietany (ewentualnie)
  • olej do smażenia

Szpinak najlepiej wyciągnąć do rozmrożenia poprzedniego dnia. Oczywiście można użyć go w postaci zamrożonej, ale wtedy trochę dłużej potrwa.

Pokroić cebulę w drobną kosteczkę, czosnek wycisnąć. Na patelni bądź w rondlu rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić rozdrobnione warzywa i podsmażyć. Dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem, nie żałując ostatniej z przypraw (wrzucając na patelnię zamrożony szpinak, poczekać z doprawianiem, aż cały się rozpuści). Smażyć, aż osiągnie odpowiednią konsystencję ( tzn. nie będzie się rozpływał). Pod koniec smażenia można dodać śmietanę.

Przygotowanym nadzieniem nadziewać naleśniki, składając je wedle swojego upodobania (w trójkąty, zwijając je, bądź też w krokiety – jak na zdjęciu). Ja najpierw przygotowuję nadzienie, dzielę je na ilość naleśników, potem smażę naleśniki i bezpośrednio po usmażeniu każdy nadziewam przypadającą mu porcją nadzienia. Nadziane naleśniki odsmażyć na patelni i podawać.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s