Lody cytrynowe

lodyy

Lody nie z dodatkiem soku, jak w większości przepisów, ale na bazie lemon curd. Według mojej rodziny – nie za słodkie, odpowiednio cytrynowe, takie jak ze sklepu, albo i lepsze.

Składniki:

  • 3 cytryny (dla wielkich wielbicieli kwaśnego smaku do 5)
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 1/2 szklanki śmietanki 36%

Z cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok (powinno wyjść około pół szklanki). Umieścić w rondlu razem z cukrem, żółtkami i jajkami. Podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką, aż mikstura zgęstnieje. Dodać mleko i śmietankę i podgrzewać jeszcze chwilę, mieszając dokładnie trzepaczką. Przecedzić przez sitko, odstawić do ostudzenia i porządnie schłodzić (co najmniej parę godzin, a najlepiej przez całą noc).

Taka uwaga techniczna – miksturę na lody przygotowuję w cudownym nieprzypalającym się tytanowym rondelku. Przy braku takiego proponuję użyć miski ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Nie można dopuścić do przypalenia się, gdyż wtedy cała masa przejdzie przypalonym smakiem.

Schłodzoną miksturę wlać do maszynki do lodów i postępować wedle zaleceń instrukcji. Po skończeniu pracy maszynki można przełożyć je do plastikowego pojemnika i dodatkowo zmrozić w zamrażalniku, aby stwardniały (lody prosto z maszynki mają konsystencję pasty).

Przepis pochodzi ze strony Cafe Johnsonia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s