Kokosanki na białkach

kokosanki

Dzisiejsze eksperymentowanie w kuchni zaliczam do bardzo udanych. Oto efekt – łatwe i szybkie do zrobienia pyszne kokosanki.

Składniki:

  • 4 białka
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g wiórków kokosowych (można więcej, myślę 250-300 g, i tak zrobię następnym razem – wtedy będą bardziej “jeżaste”)

Białka ubić na pianę. Na samym końcu ubijania dodać stopniowo cukier. Potem dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać łyżeczką kupki ciasta, zostawiając odstępy pomiędzy nimi (nie muszą być duże – ciasteczka nie urosną, mogą co najwyżej się trochę rozpłynąć). Piec około 15-20 min w temp. 170 °C.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s