Kakaowo-waniliowe maślane ciasteczka ślimaczki

slimaczki

Oto śliczne i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Wbrew pozorom ich upieczenie nie jest ani pracochłonne, ani trudne – wymaga li tylko odrobiny dokładności przy zwijaniu ciasta.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru (można użyć cukru pudru, aby nie było widać kryształków w upieczonych ciastkach)
  • 1 jajko
  • 240 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki kakao

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i cukier wanilinowy i ucierać dalej, aż się wmiesza. Dodać mąkę i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części – do jednej dodać kakao i wyrabiać do uzyskania jednolitego koloru. Schłodzić przez godzinę w lodówce.

Z obydwóch ciast uformować placki o jak najbardziej zbliżonym kształcie. Złożyć razem (tzn. biały na górze, czarny na dole – albo odwrotnie) i rozwałkować na grubość około 0,5 cm, starając się osiągnąć kształt najbardziej zbliżony do prostokąta. Dłuższe boki wyrównać nożem. Zwinąć ciasno w rulon i włożyć do zamrażarki na 10-15 min.

Schłodzony rulon kroić na plasterki grubości około 0,5 cm. Piec w temperaturze 200 °C aż do zezłocenia się białych części (ok. 15 min).

Przepis pochodzi ze strony Recettes by Hanane.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s