Placki z fetą i warzywami

plackizfeta

Tym razem prezentuję placki z dużą ilością warzyw. Niezbyt fotogeniczne (jak widać…), ale bardzo dobre (aż mi głupio tak pisać przy każdym przepisie – no ale taka jest prawda). Podstawą jest zmodyfikowane (tzn. ze zmniejszoną ilością płynu) ciasto naleśnikowe – tak więc przepis można wykorzystać, używając swojego stałego przepisu na naleśniki. Z podanej ilości składników wychodzą 3 porcje.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 2 jajka
  • 0,5-1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • duża szczypta soli
  • 200 g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • inne warzywa wedle uznania (np. pieczarki, oliwki, groszek, kukurydza, pomidor) – około 150-250 g
  • olej do smażenia

Mąkę, płyny, jajka i przyprawy zmiksować na ciasto. Cebulę pokroić w drobną kostkę, ser również (chyba, że jest już fabrycznie przygotowany w malutkich sześcianikach), warzywa w małe kawałki, dodać do ciasta i wymieszać (warzyw powinno być taka ilość, żeby wszystkie ich kawałki były pokryte ciastem, ale już nie bardzo można dodać nic więcej, żeby ten stan był zachowany).

Na patelni rozgrzać olej (w ilości jak do placków ziemniaczanych). Kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na złoto z 2 stron.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s