Anielski sernik z ciastem kakaowym

anielskisernik

Z dzisiejszego wypieku jestem naprawdę zadowolona. Masa serowa jest aromatyczna (chociaż to akurat zasługa składników) i bardzo delikatna. Ciasto kakaowe bardzo fajnie ją dopełnia (i maskuje wierzch, tak więc nie trzeba martwić się pęknięciami!).

Składniki:

ciasto kakaowe:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 200 g masła

masa serowa:

  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 kg mielonego sera (tzn. twarogu) na sernik (taki w wiaderku, ja użyłam twarogu sernikowego z Piątnicy; należy zwracać uwagę na skład – często producenci pakują do produktów różne dziwne składniki, żeby zmniejszyć koszty produkcji, zwiększyć masę i/lub ukryć mankamenty – procedura wręcz legendarna, jeśli chodzi o wędliny, ma miejsce również w przemyśle nabiałowym)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bądź śmietankowego (w proszku)
  • aromat pomarańczowy (ew. również cytrynowy)
  • 100 g dodatków (co tam komu pasuje do sernika – mogą być rodzynki, skórka pomarańczowa – jej właśnie użyłam, owoce)

Składniki na ciasto kakaowe wyrobić do połączenia się składników.

Teraz kolej na masę serową – masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i dalej ucierać. Następnie dodać  twaróg (można go podzielić na 2-3 porcje i dodawać stopniowo), a po nim budynie i aromat – i jeszcze ucierać (można sobie ułatwić sprawę z ucieraniem, korzystając z miksera – ale ręcznego, a nie planetarnego – na najwolniejszych obrotach i spiralnych mieszadełek do niego). Gdy już wszystko jest idealnie połączone, dodać dodatki i wymieszać. Białka ubić na pianę. BARDZO DELIKATNIE wymieszać z masą serową (broń Boże nie mikserem).

Ciasto kakaowe podzielić na dwie części. Porozrzucać na dnie małe poobrywane kawałki z jednej, jeśli ciasta kakaowego jest dużo, to można po prostu wylepić dno. Następnie wlać masę serową. Na wierzchu masy umieścić małe, poobrywane kawałki z drugiej części ciasta kakaowego (podejrzewam, że gdyby je porządnie schłodzić, to można by zetrzeć je na tarce). Piec w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu) około 1 godzinę. Pozostawić w formie do wystygnięcia.

Ciasto (to na zdjęciu) upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm i ledwo się zmieściło – tak więc radzę piec je w trochę większej formie. Za drugim razem zostało upieczone w prostokątnej formie 23,5 x 39 cm – dużo lepiej się zmieściło, ale nie było już tak dokładnie pokryte ciastem kakaowym jak na zdjęciu – tak więc jeśli ktoś piecze w większej formie, a zależy mu na takim efekcie, to należy zwiększyć ilość ciasta kakaowego – gdzieś razy 1,5 (czyli 300 g masła, 3 żółtka itd.).

Przepis pochodzi z programu Anielska Kuchnia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s