Litewskie kulki ziemniaczane z serem

kulki

Podczas wizyty na Litwie, od listy “co trzeba zobaczyć” ważniejsza jest inna – “co trzeba zjeść”. Już w zwykłym sklepie spożywczym można zaliczyć kilka pozycji – kwas chlebowy (w takim samym, a może i większym wyborze niż woda mineralna), ciemny chleb (cudownie aromatyczny, zupełnie inny niż polskie kwaśne, zakalcowate razowce), suszone wędliny, czekolady “Sonata” (czemu nikt ich nie importuje do Polski?!?)… A jeszcze więcej litewskich cudowności bierze się z wnętrza garnków i patelni. Co tam dzięcielina i rozmaite zboża na polach, co tam Ostra Brama – prawdziwym pięknem i bogactwem Litwy jest kuchnia. Dzisiaj coś nie tak znanego, jak kołduny, ale równie warte wysiłku włożonego w pracochłonne lepienie – na talerzu wynagrodzi to z nawiązką.

Składniki:

  • 500-700 g ziemniaków (najlepiej odmiana z wysoką zawartością skrobi)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki startego żółtego sera (lub więcej)
  • 4 łyżki mąki (co najmniej – ostateczna ilość zależy od konsystencji ciasta – mi wyszło ponad pół szklanki, bo użyłam nienajlepszej odmiany ziemniaków)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić i rozcisnąć na purée. Dodać jajko, mąkę, ser oraz przyprawy i wyrobić na ciasto. Jeśli będzie za luźne, dodać mąki – konsystencja musi być taka, żeby dało się z niego lepić kulki. Lepić kulki o średnicy 2-2,5 cm (dla ułatwienia można oprószyć sobie dłonie mąką). Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.

Z podanych proporcji wychodzi od 2 (jako całe danie) do 4 (jako dodatek) porcji. Można polać je śmietaną.

W restauracji, w której jadłam je po raz pierwszy (sieć Cili Kaimas – duży wybór dobrego jedzenia, ceny całkiem znośne, obsługa mówi po angielsku – pomimo tego, że widać, że są nastawieni głównie na turystów i z powodu hord wyżej wymienionych czasami trzeba trochę poczekać na stolik – jakby ktoś był na Litwie, to polecam) były zrobione w trochę inny sposób. W środku każdej kulki była odrobina sera (która rozpuściła się przez smażenie). Jeśli ktoś chce dodać sobie roboty, ale i mieć bardziej efektowne kulki, to można spróbować lepić je w taki właśnie sposób.

Przepis pochodzi ze strony Neringos blogas.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s