Pszenny chleb z oliwkami

chlebzoliwkami

Pierwszy własnoręcznie upieczony chleb, z którego jestem zadowolona. Na drożdżach, bez zakwasu – tak więc nie wymaga parudniowych przygotowań, jeśli nie prowadzi się domowej piekarni. Z podanej ilości składników wyszły 2 chlebki upieczone w foremkach keksowych o wymiarach 10 x 25 cm.

Składniki:

Zaczyn:

  • 5 g drożdży
  • 150 g mąki pszennej
  • 130 ml wody

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 10 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 100-150 g oliwek (można pominąć)
  • olej i mąka/otręby do przygotowania formy

Składniki na zaczyn wymieszać i w większym (dużo urośnie!) przykrytym naczyniu odstawić na parę h (w oryginale 12-18, u mnie stał jakieś 6 i mu wystarczyło) w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Z zaczynu i składników na ciasto wyrobić ciasto, dodając oliwę i oliwki na samym końcu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h (w większym naczyniu przykrytym ściereczką). Formę do pieczenia wysmarować olejem i wysypać otrębami lub mąką. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto i znowu odstawić do wyrośnięcia, aż ładnie wypełni formę. Piec około 40 min w temp. 210 °C (albo i więcej, do 230 °C  – ja nie mogę tak, bo mój piekarnik się wtedy buntuje), bez termoobiegu, z naczynkiem z wodą w piekarniku (żeby była para).

Przepis pochodzi ze strony Pracownia wypieków.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s