Żytni chleb razowy z ziarnami na zakwasie

razowyzzakwasem

“Smaczny chleb razowy nie z Litwy” –  dzięki dzisiejszemu wypiekowi przekonałam się, że to nie oksymoron. Nie jest kwaśny (choć to pewnie większa zasługa zakwasu niż przepisu), ma przyjemną konsystencję (wilgotny, tak jakby gliniasty, ale nie zakalcowaty) i cudowny aromat.

Składniki:

Zaczyn:

  • 100 g zakwasu
  • 250 ml wody
  • 15 g soli
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 25 g siemienia lnianego
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g otrębów żytnich

Ciasto:

  • 320 g mąki żytniej razowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 240 ml wody
  • 10 g drożdży
  • 2-3 łyżki miodu (radzę użyć porządnego polskiego miodu, a nie takiego “z krajów UE i poza”. Tak przy okazji – im bardziej lokalny miód, tym więcej ma wartości dla jedzącego.)

Składniki na zaczyn wymieszać, zostawić na noc w temperaturze pokojowej (ale w miarę ciepłe miejsce, nie przy nieszczelnym oknie zimą).

Z zaczynu i składników na ciasto wyrobić ciasto (drożdże oczywiście rozpuścić przedtem w wodzie; z miodem też tak można zrobić, to będzie łatwiej go rozprowadzić w cieście). Odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto do przygotowanych foremek  – orientacyjnie 2 keksówki (ja go piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm i to był bardzo głupi pomysł – co prawda wielkość była dobra, ale potem ciężko ten chleb pokroić w jakieś foremne kromki) i znowu odstawić do wyrośnięcia, aż je ładnie wypełni. Piec ok. 40 min w 210 °C (piekarnik bez termoobiegu, w środku naczynko z wodą, żeby była para).

Przepis pochodzi ze strony Pracownia Wypieków.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s