Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym duszona w sosie pomidorowym

papryki faszerowane

 

Faszerowane warzywa są może trochę pracochłonne (ale tylko trochę – dużo mniej niż np. pierogi), ale warte wysiłku. Do środka zaś można upakować, co się żywnie podoba. Tak więc zachęcam do eksperymentowania w tej dziedzinie, póki jest sezon na paprykę, bakłażany i inne warzywa z wnętrzem, które można wypełnić.

Składniki:

  • ładne papryki w ilości ok. 2 na osobę, najlepiej w kształcie, żeby mogły same stać (tzn. nie szpiczaste)
  • sól

Nadzienie (z podanych proporcji wyjdzie na wypełnienie ok. 12 średniej wielkości papryk):

  • 300 g ryżu (nieugotowanego – jak ktoś ma już ugotowany, to wtedy więcej)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • odrobina oleju do smażenia
  • pieprz, sól

Sos pomidorowy:

  • 1 l wody lub bulionu
  • 2 kostki rosołowe (jeśli została użyta woda – jeśli bulion to pominąć)
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • przecier pomidorowy – dodawać wg smaku, ale około 2-3 łyżeczki z czubkiem
  • kilka łyżek mąki
  • pół kubeczka śmietany (tak dużo, bo lubię śmietanę i dodaję ją gdzie tylko można – można dać mniej jeśli ktoś tak woli)

Nadzienie: ryż ugotować w odpowiedniej ilości posolonej wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso, doprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając (żeby była “masa” mięsno-cebulowa, a nie jeden wielki kotlet mielony), aż przestanie być różowe (tzn. usmaży się). Wymieszać mięso z ryżem, doprawić do smaku.

Sos: zagotować wodę (lub bulion) z przyprawami i przecierem pomidorowym (i ewentualnymi kostkami rosołowymi). Zagęścić mąką rozrobioną w zimnej wodzie (tyle mąki, żeby osiągnąć odpowiednią konsystencję sosu) i zabielić śmietaną.

Papryki umyć, poobcinać im “czapeczki” (widać na zdjęciu) i wyjąć ze środka gniazda nasienne. Natrzeć wnętrze odrobiną soli (można użyć również innych przypraw wedle uznania). Nałożyć farsz do papryk (nawet ciut więcej, to się zmieści w czapeczce), przykryć czapeczkami i ciasno (żeby się nie przewracały w trakcie duszenia) ustawić w żeliwnej brytfannie (lub innym naczyniu nadającym się do duszenia). Zalać sosem do ok. 2/3 wysokości. Dusić, aż papryki zmiękną (około 40 min).
Zamiast dusić na gazie, można to zrobić w piekarniku – ale na ten temat (tzn. w jakiej temperaturze i jak długo) się na razie nie wypowiem.

Przepis na podstawie książki Kucharz Gastronom.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s