Jabłecznik z budyniem

jablecznikzbudyniem

Ciasto o tradycyjnym smaku – takie są najlepsze. Moim skromnym zdaniem lepsze od szarlotki.

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 5/6 szklanki cukru
  • odrobina aromatu waniliowego
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przełożenie:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka + odrobina cukru (do przygotowania budyniu)
  • 4-5 jabłek
  • kilka (ze 2-3) łyżek cukru (do jabłek)
  • cynamon mielony

Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu nie schładzać, tylko niech ciepły czeka na swoją kolej. Jabłka obrać i pokroić na cząstki, a następnie na cienkie plasterki (albo utrzeć na grubej tarce – następnym razem tak zrobię). Wymieszać z cukrem i cynamonem.

Utrzeć razem masło, cukier i żółtka. Dodać mąki, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Białka ubić i delikatnie wymieszać z ciastem.

Do przygotowanej wysokiej (moja ma 5 cm i jakoś, ale ledwo się zmieściło, ale lepsza by była wyższa – zresztą takie warstwowe ciasta lepiej się prezentują wysokie) blaszki o wymiarach 26×20 cm) wyłożyć połowę ciasta. Na nim umieścić jabłka, następnie budyń, a na samym wierzchu drugą połowę ciasta. Piec w temperaturze 180 °C około 1 h.

Przepis pochodzi z bloga Arabeska Waniliowa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s