Pizza – ciasto wg włoskiego przepisu

pizzawloska

Już od dawna w moim zbiorze “do wypróbowania” czekał na swoją kolej prawdziwy włoski przepis na pizzę. No i się dzisiaj doczekał. I bardzo było warto go wypróbować – pierwszy raz nie miałam żadnych zastrzeżeń do własnoręcznie zrobionej pizzy.

Z podanej ilości składników wyszły 2 prostokątne pizze na całą blachę w piekarniku.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 600 ml wody
  • 25 g drożdży (świeżych)
  • 20 g soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek oliwy

Drożdże rozpuścić w odrobinie wody (ok. 100 ml) z mąką (ze 2 łyżki) i cukrem, po czym postawić w ciepłym miejscu – mąkę i wodę użyte do zaczynu odjąć od całkowitej ilości podanej w przepisie (tzn. jeśli do rozczynu damy 50 g mąki, to potem dajemy pozostałe 950 g do ciasta).  Sól rozpuścić w pozostałej wodzie. Pozostałą mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn (który już ruszył) i wodę z solą, wyrobić (można dodać jeszcze ociupinkę wody, jak cała mąka nie wejdzie w ciasto). Pod koniec wyrabiania dodać oliwę i wyrabiać dalej, aż cała się wchłonie. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h.

Ciasto podzielić na pół i każdą połową wylepić blachę wysmarowaną oliwą (można ją jeszcze wysypać mąką, tzn. blachę). Można też uformować śliczne okrągłe pizze z grubszymi rantami – będą wyglądały jak oryginalne. Posmarować sosem pomidorowym, posypać serem i ułożyć dodatki. I teraz trzeba pizzę upiec – oryginalny przepis mówi o 5 minutach na termoobiegu w 220 °C lub 6-7 minut w temp. 250 °C bez termoobiegu. Z moim piekarnikiem to niewykonalne, więc upiekłam w najwyższej możliwej temperaturze (200 °C) aż brzegi zaczęły się rumienić – i była dobra.

Przepis pochodzi ze strony Giallo Zafferano.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s