Ciastka owsiane z żurawiną i czekoladą

ciastkazurawinowe

Kolejny niezbyt fotogeniczny, ale za to przepyszny przepis. Ciasteczka przygotowuje się błyskawicznie. Bardzo dobrze się sprawdzają jako przekąska do zabrania ze sobą w podróż albo do szkoły/pracy. Z podanej ilości składników wychodzą ok. 2 blachy ciastek (24 sztuki).

Składniki:

  • 150 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • maluteńka szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g gorzkiej czekolady (nie radzę używać mlecznej, bo będą za słodkie)

Masło (miękkie) utrzeć z cukrem. Dodać jajko i ucierać dalej. Następnie dodać mąkę z sodą, solą i przyprawami i wymieszać do połączenia się w jednolitą masę.

Czekoladę i żurawiny posiekać na drobne kawałki. Do ciasta dodać płatki owsiane oraz dodatki (tj. żurawinę i czekoladę), wymieszać do jednolitego rozprowadzenia ich w cieście.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką porcję ciasta (wygodnie się do tego używa łyżki do lodów – wychodzą wtedy takie ok. 10 cm średnicy) w dużych odstępach od siebie – podczas pieczenia ciasteczka porozpływają się na boki. Piec w temperaturze 180  °C 15-20 min. Ciasteczka tuż po upieczeniu są bardzo miękkie, tak więc muszą ostygnąć chociaż chwilę na płaskiej powierzchni, żeby zachowały płaski kształt.

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s