Samosy z warzywami

samosy

Oto jedna z najpopularniejszych indyjskich (i nie tylko – samosy w różnych formach i pod różnymi nazwami są znane w dużej części Azji, na Bliskim Wschodzie, a także w Afryce) przekąsek. Z nadzieniem można dowolnie improwizować (to podane niżej jest mało ortodoksyjne, choćby przez fetę) – może być z warzyw, z dodatkiem mięsa, a nawet na słodko.

Samosy można również piec, ale trwa to dużo dłużej niż smażenie.

Z podanej ilości składników wychodzą ok. 4 porcje.

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml wody

Nadzienie:

  • 1 brokuł
  • 4 małe ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 opakowanie sera feta
  • pieprz
  • olej do smażenia

Warzywa ugotować (brokuła i marchewki można na parze; ziemniaki oczywiście obrać i gotować w wodzie z solą, można też użyć takich, co zostały np. po obiedzie). Drobno pokroić (ziemniaki można rozgnieść widelcem), wymieszać z pokruszonym serem feta. Doprawić do smaku pieprzem.

Mąkę wymieszać z solą i masłem, tworząc coś jak kruszonka. Dodać wodę i wyrabiać przez kilka minut na elastyczne ciasto. Podzielić je na 10-12 równych części, z których uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na cienki, okrągły placek i przekroić na pół. Z owych połówek tworzyć rożki, zlepiając ze sobą przecięty brzeg. Wypełnić rożek farszem i zlepić górny brzeg (ja dodatkowo wykańczam go takim pierogowym warkoczykiem). Smażyć w głębokim oleju na złotobrązowo.

Nie wiem na ile mój opis lepienia jest zrozumiały, więc tu można zobaczyć, jak profesjonaliści lepią samosy.

Przepis na ciasto pochodzi z książki Kuchnia Kryszny.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s