Makaron z sosem szpinakowo-serowym

makaronzsosemszpinakowoserowym

Kolejne szybkie i proste danie z brzydkim zdjęciem (niestety jakoś tak wychodzi, że zawsze robię je wieczorem, przy sztucznym świetle). Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom szpinaku i sosu serowego.

Składniki:

  • makaron (w zależności od liczby porcji, max. 500 g)

Sos:

  • odrobina oleju
  • 1 cebula
  • ew. 1-2 ząbki czosnku
  • opakowanie mrożonego szpinaku (450 g, o ile dobrze pamiętam), lub podobna ilość świeżego, obgotowanego i zmielonego
  • 100 g sera, raczej miękkiego (może być lazur, feta…)
  • sól, pieprz
  • ew. 1-2 łyżki śmietany

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Podczas gdy będzie się gotował, zrobić sos.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć lub też drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać szpinak i razem smażyć. Pod koniec smażenia szpinaku dodać ser i mieszać, aż się rozpuści. Dopiero teraz doprawić pieprzem i ew. solą. Można dodatkowo zabielić sos śmietaną.

Ugotowany makaron polewać bądź wymieszać z sosem.

Leave a comment