Makowiec

makowiec

Któż nie zna makowca? Jedno z najpopularniejszych polskich ciast, pozycja obowiązkowa na świątecznym stole.
Pomimo, że podane ilości składników wystarczą tylko na jednego makowca, radzę upiec ich więcej. Pojedyncza sztuka zostawiona sama w kuchni znika bardzo szybko nawet w towarzystwie samych odchudzających się i/lub nielubiących słodkości (pozostaje kot, no ale on by sobie tak ładnie nie odkroił…).

Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mąki
  • 60 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g sproszkowanych)
  • łyżeczka alkoholu (wódka lub spirytus)
  • 50 g roztopionego masła

Nadzienie:

  • 165 g maku
  • 60 g cukru
  • 2 białka
  • łyżka miodu
  • 100-120 g dodatków (orzechy, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa itp. itd.)
  • odrobina cynamonu
  • aromat migdałowy

Lukier:

  • cukier puder
  • odrobina wrzątku

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść je (tłuszcz dodać na końcu), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mak ugotować (20 min), po czym zmielić dwukrotnie w maszynce. Białka ubić na pianę. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki nadzienia, dodając pianę na samym końcu.

Ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować na nim nadzienie, zostawiając nieposmarowane “marginesy”. Zwinąć w rulon i położyć łączeniem na dole. Końce makowca zawinąć pod spód. Owinąć ciasto w papier do pieczenia (z odrobiną luzu) i ułożyć na blasze łączeniem do dołu. Piec w temp. 190 °C około 30-40 minut.

Cukier puder wymieszać z odrobiną wrzątku (dodawać po troszeczku i mieszać, aż uzyska się pożądaną konsystencje – coś jak śmietana). Przy pomocy pędzelka posmarować wierzch upieczonego makowca lukrem i zostawić do zastygnięcia

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s