Pepparkakor – kruche pierniczki

pepparkakor

“Potrzebuję ciasteczek na szkolną Wigilię! To już jutro… Ratuj!” Taki apel o pomoc dotarł do mnie wczesnym wieczorem. Zwykłe pierniczki trzeba upiec co najmniej parę dni wcześniej, ze składnikami w domu trochę krucho… Padło na pepparkakor – szwedzkie korzenne ciasteczka (co niektórzy mogą je znać ze sklepów Ikea). Proste, szybkie i dobre – czego więcej chcieć.
Z podanej ilości składników wyszły 4 blachy ciasteczek.

Składniki:

  • 150 g miodu lub melasy (używam miodu, bo jest dostępny na moim końcu świata – z melasą ciasteczka będą ciemniejsze i bardziej zbliżone do oryginału)
  • 100 g cukru pudru
  • 110 g masła
  • 375 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 jajko

Masło, cukier i miód/melasę podgrzewać w rondelku aż do rozpuszczenia się tłuszczu. Odstawić, aby ostygło. Wymieszać suche składniki, dodać płynną frakcję i jajko, wyrobić mikserem (na tym etapie ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję – nie trzeba się tym martwić). Odstawić do lodówki na 1-2 h.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wycinać foremkami ciasteczka (są dosyć delikatne). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 min w temp. 180 °C. Po wyciągnięciu z piekarnika poczekać, aż trochę ostygną i dopiero wtedy zdejmować je z blachy (gorące łatwo się wyginają).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s