Kotlety z soczewicy i ryżu z pieczarkami

kotletyzsoczewicy

Potrawy tego typu dają duże pole do improwizacji – zamiast zielonej soczewicy można użyć innego ziarna, dodatki też mogą się zmieniać… Co prawda przez smażenie danie jest dość kaloryczne, ale smak wynagradza to z nawiązką.

Składniki:

  • 350 g ugotowanej zielonej soczewicy (ok. 130-150 g suchej)
  • 250 g ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć cebulę, dodać pieczarki, posolić i usmażyć. Ryż zmiksować z jajkiem przy pomocy blendera. Pieczarki z cebulą, soczewicę i ryż z jajkiem wymieszać, doprawić pieprzem (jeżeli ryż i soczewica nie były solone podczas gotowania, to również solą). Uformować kotlety (podobnie jak mielone), obtoczyć w bułce tartej, smażyć na głębszym tłuszczu (też jak mielone). Można podawać z sosem, np. pomidorowym.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s