Lebkuchen – pierniczki ze skórką pomarańczową

lebkuchen

Oto pierniczki, które w ostatnie święta były pieczone dosłownie hurtowo. Bardzo aromatyczne – takie jakie powinny być świąteczne pierniczki. Nadają się do dłuższego przechowywania.

Z podanej ilości składników wychodzą 2 blachy ciastek.

Składniki:

  • 220 g miodu
  • 85 g masła
  • 85 g zmielonych migdałów (można je zastąpić innymi orzechami, co zmieni trochę smak)
  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło i miód umieścić w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia. Suche składniki wymieszać, dodać  wciąż ciepłe masło z miodem i wyrobić mikserem, na końcu dodając skórkę pomarańczową. Odstawić do wystudzenia.

Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i rozpłaszczone układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10-15 min w temp. 180 ºC.

Pierniczki wedle gustu można pokryć lukrem – ale i bez tego są wystarczająco słodkie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s