Pomidorowy gulasz z soczewicy

soczewica_pom

Oto bardzo proste i szybkie danie. Nie trzeba się tu sztywno trzymać przepisu, a wręcz przeciwnie – można je doprawić na swój sposób, dodać warzywa bądź inne dodatki. Jest bardzo sycące i spokojnie może być jedynym składnikiem obiadu.
Podana ilość składników wystarcza na 3 porcje.

Składniki:

  • 200 g soczewicy (zielonej lub czerwonej)
  • odrobina oleju do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 l wody
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz (mielony; raczej dużo), liść laurowy, ziele angielskie, wg uznania inne (ja dodaję jeszcze kolendrę); dla miłośników ostrych smaków odrobina pasty chili
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Soczewicę przepłukać i namoczyć w wodzie (można pominąć ten etap – wtedy tylko przepłukać na sitku).

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rondel z grubym dnem rozgrzać, i na odrobinie oleju podsmażyć cebulę. Dodać odsączoną soczewicę, pomidory i koncentrat pomidorowy, zalać wodą. Przyprawić. Gotować ok. 20 min (w przypadku czerwonej soczewicy trochę krócej).

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z małą ilością zimnej wody. Pod koniec gotowania dodać rozprowadzoną mąkę (najlepiej wtedy na chwilę zdjąć garnek z ognia) i dokładnie wymieszać, po czym poczekać, aż danie znowu zacznie wrzeć i zgęstnieje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s