Biszkopt rzucany

[zdjęcie kiedyś się tu pojawi]

Oto najlepszy na świecie przepis na biszkopt. Brak proszku do pieczenia na liście składników nie jest pomyłką czy też niedopatrzeniem – wypiek zachowuje swą puszystą konsystencję tylko dzięki pianie z białek.
Z podanej ilości składników można upiec biszkopt o średnicy 20-23 cm. Aby uzyskać większe ciasto, należy odpowiednio zwiększyć ilość składników.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodawać przesiane mąki, delikatnie mieszając (można to robić trzepaczką do ubijania). Ciasto wlać do tortownicy o spodzie wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 30-40 min w temp. 180 °C.

Gorący biszkopt wyciągnąć z piekarnika i z wysokości kilkudziesięciu cm opuścić (w tortownicy) na podłogę (tak, wiem, że to dziwne, ale naprawdę trzeba go rzucić. Uwaga na zwierzęta domowe i delikatne podłogi!), po czym odstawić do ostygnięcia. Ostudzony wyjąć z formy i używać wedle przeznaczenia.

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Advertisements

2 responses to “Biszkopt rzucany

  1. Pingback: Tort kokosowy (bez mleka) | turkusowy garnek·

  2. Pingback: Tort z kremem jagodowym z mascarpone | turkusowy garnek·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s