Tort kokosowy (bez mleka)

tortkoko

Prezentowany dziś tort nie zawiera w sobie ani grama mleka – jest więc idealną propozycją dla osób, które z różnych względów nie mogą spożywać produktów mlecznych. Stosując inny biszkopt niż proponowany, można bardzo łatwo stworzyć jego wegańską wersję. Jest naprawdę dobry i błyskawicznie zniknął podczas urodzinowego przyjęcia.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 800 ml tłustego mleka kokosowego (z jak najmniejszą ilością emulgatorów)
  • kilka łyżek cukru pudru – do smaku
  • aromat (ja użyłam olejku cytrynowego i pomarańczowego)
  • do dekoracji co się żywnie podoba – proponuję wiórki czekoladowe, kokosowe bądź migdały w płatkach

Do nasączenia:

  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • sok z cytryny (wyciśnięty z od 1/2 do całego owocu – w zależności od pożądanej kwaśności)
  • cukier (do smaku – ja użyłam ok. 6 łyżeczek)

Biszkopt upiec wg tego przepisu.

Mleko kokosowe co najmniej 24 h wcześniej umieścić w lodówce. Otworzyć i wyjąć zebraną u góry białą masę, nie mieszając jej z wytrąconym płynem (który nie będzie potrzebny). Dodać cukier, dodatki i zmiksować na krem.

Biszkopt pokroić na 3 warstwy, które nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie przełożyć kremem. Udekorować.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s