Ciasto z syropem cytrynowym

ciastozsyropemcytrynowe

Po długiej przerwie odkurzam bloga i zamieszczam nowy przepis :). Dziś prezentuję ciasto cytrynowe – proste w wykonaniu, z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi cytrusowych smaków.

Składniki:

  • 100 g masła (o temp. pokojowej)
  • 170 g cukru
  • 2 jajka
  • 170 g mąki
  • 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mleka lub wody

Syrop:

  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny

Ewentualnie:

  • cukier puder do posypania

Masło utrzeć z cukrem, następnie, cały czas ucierając, dodać jajka i pozostałe składniki. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 10 x 25 cm i piec około 40 min w temp. 180ºC.

Sok z cytryny podgrzać razem z cukrem, aż powstanie syrop (można nawet chwilę pogotować – ważne aby wszystkie kryształki cukru się rozpuściły). Upieczone ciasto ponakłuwać szpikulcem (można w tym celu użyć np. patyczka do szaszłyków) na głębokość 2/3-3/4 jego wysokości (tzn. żeby nie przebić go na wylot). Powstałe dziurki zalać syropem cytrynowym.

Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Neli autorstwa Anieli Rubinstein.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s