Szakszuka (shakshouka)

szakszuka

Nazwa dzisiejszego dania brzmi dość egzotycznie. Jednak nie ma się czego bać – pochodząca z Afryki Północnej szakszuka niewiele się różni od znanych nam wszystkim jajek sadzonych i jajecznicy i tak jak one, jest błyskawiczna w wykonaniu.

Składniki:

  • 3-4 jajka
  • 1 cebula
  • pół puszki pomidorów w puszce (można zastąpić sparzonymi, obranymi i pokrojonymi w kostkę świeżymi pomidorami)
  • olej do smażenia
  • przyprawy (sól, pieprz, wedle uznania inne, np. kumin i kurkuma)
  • ewentualnie różne dodatki (warzywa, wędlina – co komu pasuje do smażonych jajek)

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać ewentualne dodatki (i smażyć je tyle, ile tego potrzebują). Zalać zawartość patelni pomidorami z puszki, przyprawić, smażyć kilka minut, aż powstanie dosyć gęsty sos. W powierzchni sosu zrobić tyle dołków, ile mamy jajek; do każdego z nich wbić jajko. W tym momencie można posypać jajka pieprzem i solą od góry (jeśli ktoś tak lubi). Przykryć patelnię pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż białka się zetną.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s