Ciasteczka ryżowe

ciasteczkaryzowe

Podejrzewam, że dzisiejszy przepis nie będzie zbyt odkrywczy – ale może mimo wszystko znajdzie się ktoś, kto dopiero na moim blogu pozna te ciasteczka.

Z podanej ilości składników wychodzą 2 blachy ciastek.

Składniki:

  • 1 opakowanie kleiku ryżowego (170 g)
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 łyżek mąki (można zastąpić kleikiem ryżowym, albo zmniejszyć ilość masła i pominąć)
  • dżem do nadziewania

Masło utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i wyrobić na ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej zrobić głębokie wgłębienie kciukiem bądź końcem drewnianej łyżki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min w temp. 180ºC, aż będą złote. Wgłębienia w upieczonych ciasteczkach wypełnić dżemem.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s