Tarta cytrynowa

tartacytrynowa

Dziś podzielę się z Wami przepisem na moje ulubione ciasto – cudownie słodko-kwaśną tartę cytrynową. Doskonały przepis dla każdego miłośnika cytryn.

Składniki:

Ciasto:

  • 115 g masła
  • 1 żółtko
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny (w sumie można pominąć, nie będzie tragedii)

Masa:

  • 5 jajek
  • 200 ml śmietanki (można zastąpić zmniejszoną ilością mleka skondensowanego, albo nawet zwykłego mleka – wtedy tak gdzieś 120-150 ml)
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml soku z cytryny
  • skórka starta z 2 cytryn

Składniki na ciasto razem wyrobić. Z ciasta uformować kulę i schłodzić w lodówce przez minimum 0,5 h. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim przygotowaną formę do tarty i nakłuć je widelcem w kilku miejscach (wylepianie formy ciastem można sobie uprościć, pomijając wałkowanie i po prostu wylepiając formę kawałkami ciasta – nie będzie tak ślicznie, ale to dużo prostsza metoda), przykryć folią aluminiową, dociśniętą do ciasta np. suchym ryżem bądź fasolą (albo specjalnymi kulkami do tego celu 😉 ). Piec około 20 min w temp. 180ºC.

Składniki na masę zmiksować ze sobą na jednolity płyn. Wlać do upieczonego spodu tarty i piec około 30 min (lub do całkowitego ścięcia się masy) w temp. 180ºC. Jeśli wierzch by się przypalał, można przykryć ciasto folią aluminiową (ale tak, żeby nie dotykała wierzchu).

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s