Perliczka pieczona w mleku

perliczkawmleku

Dzisiejsze danie jest naprawdę proste w wykonaniu, na co wcale nie wskazuje jego wykwintny smak. Czosnek i skórka cytrynowa sprawiają, że mleczny sos jest bardzo aromatyczny. Perliczkę można zastąpić innym gatunkiem drobiu, czy też użyć porcjowanego mięsa. To naprawdę dobra alternatywa dla standardowego sposobu na pieczone ptactwo.

Składniki:

  • 1 cała perliczka
  • oliwa lub olej
  • pieprz
  • sól
  • kawałek kory cynamonu
  • 10 ząbków czosnku
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 500 ml mleka
  • garść świeżych liści szałwii
  • czubata łyżeczka mąki

 

Perliczkę dokładnie natrzeć solą i pieprzem. W rondlu (który będzie później użyty do pieczenia – tak więc nie może mieć np. plastikowych rączek) rozgrzać oliwę i obsmażyć ptaka ze wszystkich stron. Odlać ewentualny nadmiar tłuszczu, dodać mleko, cynamon, czosnek, skórkę cytrynową i szałwię i piec bez przykrycia w temp. 180ºC około 1,5 h (w zależności od wielkości perliczki), od czasu do czasu polewając ją sosem. Upieczoną perliczkę podzielić na porcje i podawać.

Po upieczeniu sos może prezentować się niezbyt pięknie i być zbyt wodnisty. Aby temu zaradzić, należy przecedzić go przez gęste sitko, podgrzać na kuchence i gdy będzie wrzeć, zagęścić mąką wymieszaną z małą ilością zimnej wody i chwilę pogotować.

Przepis pochodzi ze strony Jaimego Oliviera.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s