Sernik pieczony z sosem jagodowym

sernikzjagodami

Sezon na jagody trwa w pełni. Pierogi, przetwory, a także przeróżne ciasta i desery – jest wiele sposobów na przyrządzenie tych przepysznych darów lasu. Dziś prezentuję jeden z nich – puszysty sernik, któremu charakteru nadaje jagodowy sos, zdobiący jego wierzch.
Wiem, że zdjęcie jest tragiczne, no ale cóż – lepszy ze mnie cukiernik niż fotograf :P.

Składniki:

Sos jagodowy:

  • 300 g jagód
  • ok. 3-4 łyżki cukru (do smaku)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ew. odrobina soku z cytryny (do smaku)

Spód:

  • 100 g herbatników
  • 60 g masła (można ciut mniej)

Ciasto (tzn. masa na sernik):

  • 700 g mielonego twarogu na sernik
  • 200 g cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany (wg. oryginalnego przepisu może być też jogurt naturalny)
  • aromat waniliowy
  • 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka

 

Jagody wymieszane z cukrem podgrzać w rondelku na małym ogniu. Po chwili powinny puścić sok (w tym momencie można dodać soku z cytryny, jeśli jest taka potrzeba). Chwilę pogotować, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną, uprzednio wymieszaną z małą ilością wody, i zagotować. Można odcedzić teraz płynny sos od gotowanych jagód – wtedy gotowy deser będzie bardziej elegancki i tak najlepiej zrobić (jak widać na zdjęciu – ja tego nie zrobiłam i to było głupie).
Jeżeli jednak chce się ominąć odcedzanie – w takim wypadku radzę zmniejszyć ilość składników na sos o 1/3 (tzn. wziąć 200 g jagód itd.).

Herbatniki pokruszyć na proszek (ja w tym celu przecieram je drewnianą pałką przez metalowe sitko – ale są też inne metody). Masło rozpuścić i dokładnie wymieszać z okruszkami. Dno tortownicy (o średnicy 20 cm) wyłożone papierem do pieczenia wysypać powstałą masą, wyrównać i ugnieść (np. płaskim dnem szklanki).

Ser zmiksować z pozostałymi składnikami masy na sernik, dodając je stopniowo po kolei. Wylać masę serową na spód, zaś na niej w kilku miejscach wylać sos. Przy pomocy noża trochę wymieszać go z wierzchem masy serowej, aby powstały jagodowe esy-floresy na powierzchni ciasta. Piec w kąpieli wodnej przez ok. 1 h lub dłużej (mój piekł się 1 h 15 min)  w temp. 175 °C. Można podawać z odłożonymi wcześniej gotowanymi jagodami (jeśli się je oddzielało).

Przepis pochodzi ze strony Sally’s Baking Addition.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s