Lekko razowe bułki na zakwasie (bez drożdży)

buleczki

Bardzo dobre bułki bez dodatku drożdży (można jednak ich trochę dodać – wtedy przy słabym zakwasie nie ma ryzyka, że nie urosną). Są niewielkie, ale bardzo sycące.

Składniki:

  • 150 g aktywnego zakwasu (ja użyłam zaczynu żytniego – czyli mała ilość zakwasu była trzykrotnie dokarmiona w kilku-kilkunastogodzinnych odstępach porcjami po 100 g mąki i 100 ml wody)
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 300 g mąki pszennej (użyłam typu 650)
  • ok. 180 ml wody
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy

 

Zakwas wymieszać z wodą, miodem i solą. Dodać mąki i wyrobić do połączenia. Dodać oliwę i wyrabiać jeszcze parę (około 5) minut, tak żeby wszystko się ładnie połączyło. Ciasto podzielić na 8-9 części i z każdej uformować w dłoniach kulkę. Owe kulki rozłożyć równomiernie na oprószonej mąką blasze i odstawić na parę godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec ok. 20 min w temp. 200 °C (można zwiększyć temperaturę i wtedy piec je trochę krócej).

Przepis pochodzi z bloga Pracownia wypieków.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s