Sos boloński (Ragu bolognese)

sosbolonski

Spaghetti po bolońsku to jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej. Dziś prezentuję moją wersję przepisu na ów słynny sos – ze świderkami zamiast spaghetti, ale kto mi zabroni 😛 ?
Z podanej ilości składników wyjdzie ilość sosu na ok. 6 porcji – aczkolwiek ma to do siebie, że zostawiony w kuchni bez nadzoru bardzo szybko znika z garnka w tajemniczych okolicznościach… Można przygotować jego większą ilość i np. zamrozić.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 100 g wędzonego boczku
  • trochę oleju do smażenia
  • 2 cebule
  • 1 duża marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • ok. 500 ml passaty (można dać trochę więcej)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • ok. pół łyżeczki cukru
  • pieprz
  • bazylia (świeża, ew. suszona)

 

 

Boczek pokroić w drobną kostkę. W dużym żeliwnym rondlu (lub jakimkolwiek innym naczyniu, które nada się do duszenia) rozgrzać olej, dodać boczek i podsmażyć. Następnie dodać cebulę, a po chwili drobno pokrojony seler i utartą na grubej tarce marchewkę, smażyć razem parę minut. Dodać mięso i smażyć dalej, dokładnie mieszając, aby mięso nie sklejało się w duże kawałki. Gdy mięso już się usmaży, wlać wino i (w dalszym ciągu mieszając) poczekać, aż odparuje. Dodać passatę, drobniutko posiekany czosnek i przyprawy, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 1h (wg. wielu przepisów dłużej, nawet 4-5 h – no ale mi się nie chce tyle czekać…). Podawać z makaronem.

Przepis na podstawie portalu wykop.pl.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s