Nacinane ziemniaki, pieczone z masłem, czosnkiem i rozmarynem (hasselback potatoes)

ziemniakinacinane

 

Dzisiejszy przepis jest absolutnie niedietetyczny – no ale cóż, takie jedzenie najlepiej smakuje 😉 . Co prawda nacinanie jest trochę pracochłonne, ale danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Tak przygotowane ziemniaki będą bardzo ciekawym dodatkiem do pieczonego mięsa.
Polska nazwa brzmi trochę pokracznie – przygotowane w ten sposób ziemniaki bardziej znane są pod swoim angielskim mianem hasselback potatoes.

Składniki:

  • 12 średniej wielkości ziemniaków o cienkiej skórce
  • 100 g miękkiego masła (można trochę mniej)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • duża szczypta rozmarynu
  • sól
  • ew. starta skórka z cytryny i sok z połówki cytryny

Ziemniaki dokładnie umyć, wyciąć ewentualne oczka i inne niedoskonałości. Każdego ziemniaka ponacinać od góry – tak jakby chciało się go pokroić w kilkumilimetrowe plasterki, ale zostawić na dole ok. 1 cm nieprzekrojone (można sobie ułatwić krojenie, kładąc po obu stronach ziemniaka np. 2 deski do krojenia albo drewniane łyżki – wtedy nóż zatrzyma się na nich). Masło utrzeć z rozmarynem, drobniutko posiekanym czosnkiem i ew. skórką z cytryny. Ziemniaki ułożyć w brytfannie nacięciami do góry, posolić, po czym na górze każdego umieścić trochę masła z przyprawami. Piec w temp. ok. 200 °C. Czas pieczenia ciężko mi określić, bo wsadzam je na dół piekarnika i pieką się równocześnie z mięsem – ok. 1 h na pewno wystarczy, można nawet dłużej, byleby się nie przypaliły od góry – myślę, że minimum to będzie ok. 40 min. Kilka min przed końcem pieczenia można je skropić sokiem z cytryny.

Przepis pochodzi z bloga Make Life Easier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s