Pączki

paczki

Co prawda od Tłustego Czwartku minęło już trochę czasu, ale przepis na pewno przyda się w przyszłym roku. Pączki smakują jak takie z cukierni (no może nie aż tak jak te z gdańskiej Wuzetki, ale są naprawdę dobre).

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej tortowej typ 400-450
  • 350 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 35 g drożdży
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • ew. trochę ekstraktu waniliowego
  • cukier puder lub lukier
  • dżem czy coś tego typu do nadziewania

 

Zrobić rozczyn: ciepłe mleko, 2 łyżki cukru, drożdże i 100 g mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około pół h. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę i cukier oraz jajka, wyrobić aż do połączenia się, pod koniec dodając sól i ekstrakt. Dodać roztopione i ostudzone masło i wyrabiać dalej, aż tłuszcz się wchłonie (zajmie to parę minut). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół h.

Teraz pora na formowanie pączków. Ja zastosowałam następujące 2 metody:
1. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wycinać krążki, a kieliszkiem do wódki małe kółeczka w środku krążków. Można też nie wycinać dziur, tylko usmażyć normalne pączki bez nadzienia, a nadziać je szprycą dopiero po usmażeniu.
2. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków na środku położyć łyżeczkę nadzienia, uważając, żeby nie pomazać nim brzegów krążka. Przykryć krążek z nadzieniem drugim krążkiem (tym bez nadzienia) i dokładnie zlepić brzegi.

Pączki odstawić do wyrośnięcia. Gdy już podwoją swoją wielkość, smażyć w głębokim oleju z dwóch stron. Olej nie może być zbyt gorący, gdyż wtedy na wierzchu będą się przypalać, podczas gdy w środku będą jeszcze surowe. Odsączyć pączki z tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie polukrować bądź posypać cukrem pudrem.

Przepis na podstawie strony Wędliny Domowe.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s