Chleb litewski

[zdjęcie będzie później]

Składniki:

Zaczyn:

  • 100 g zakwasu żytniego (ale może być mniej, to się i tak rozmnoży)
  • ok. 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • ok. 300 ml wody

Ciasto chlebowe:

  • 600 g zaczynu
  • 180 g mąki pszennej typ 550
  • 150 g pełnoziarnistej mąki żytniej
  • woda do otrzymania pożądanej konsystencji
  • łyżka zmielonego kminku
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • olej i jakieś otręby czy coś do przygotowania formy

Do zakwasu dodać część (tak ze 100 – 150 g) mąki i proporcjonalną ilość wody. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodać pozostałą mąkę i wodę, wymieszać i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy znowu podwoi swoją objętość, można już go użyć do robienia chleba. Zaczyn nie powinien zbyt długo stać, bo wtedy upieczony chleb będzie bardzo kwaśny.
Może się wydać trochę dziwne, jakim cudem w przepisie 100 + 300 + 300 = 600. To przez to, że drożdże i bakterie zawarte w zakwasie przerabiają pokarm na dwutlenek węgla (stąd pęcherzyki), to nie błąd 🙂 .

Do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić (sól należy dodać na końcu, jak już pozostałe składniki będą połączone). Wyrabiać, aż zacznie być charakterystycznie elastyczne (to znaczy, że gluten już się uwolnił). Odstawić na 20 min, po czym ponownie trochę powyrabiać. Przełożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami formy (36 x 12 cm)  i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, upiec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 ºC przez ok. 45 min. Przed pieczeniem można posmarować wierzch chleba miodem rozpuszczonym w małej ilości wody (proporcje ok. 1:1, tzw. syta miodowa).

Przepis pochodzi ze strony Baltai.lt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s