Boeuf strogonow

O dziwo gotowanie z tego, co znajdzie się w szafce, spiżarni bądź odmętach zamrażarki dziś nie skończyło się na makaronie z sosem, naleśnikach albo jajecznicy. Strogonow wyszedł bardzo pikantny dzięki papryce chili własnej hodowli (Lemon Drop) – jeden malutki owoc wystarczył na przyprawienie całej potrawy.

Zapewne ten przepis daleko odbiega od prawdziwej rosyjskiej wersji, ale co tam, ważne, że jest dobre :).

Składniki:

  • 500 g wołowiny
  • puszka pomidorów
  • czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • trochę mąki
  • 1/2-1 papryka (słodka) (można pominąć)
  • olej do smażenia
  • ew. trochę grzybów (tak ze 2 garście – ja użyłam leśnych, ale mogą być pieczarki) lub kilka grzybów suszonych
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • chili (w proszku lub papryka)
  • papryka słodka w proszku
  • sól
  • trochę gorczycy utłuczonej w moździerzu
  • ew. pieprz do smaku (może wystarczyć samo chili)

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju w żeliwnym rondlu i odstawić. Mięso pokroić na kawałki jak do gulaszu (powiedzmy kostka o boku 2 cm), obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać trochę oleju, podsmażyć ze wszystkich stron kawałki mięsa i dodać do rondla z cebulką. Dodać pomidory, koncentrat, liść laurowy i ziele angielskie, trochę wody (tak, żeby mięso było zakryte), posiekane chili, jeżeli używamy grzybów suszonych, to je też. Dusić ok. 1 h, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.

Paprykę słodką pokroić na małe kawałki, dodać ok. 15 min przed końcem gotowania. Mniej więcej wtedy można potrawę posolić, dodać słodką paprykę w proszku i ogólnie doprawić do smaku. Jeżeli używamy surowych grzybów, to należy je usmażyć i dodać do potrawy na sam koniec gotowania. Jeśli konsystencja jest zbyt płynna, to można zagęścić, dodając troszeczkę mąki rozmieszanej z kilkoma łyżkami zimnej wody i zagotowując.

Przepis na podstawie bloga Filozofia smaku.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s