Sernik z jabłkami

sernikzjablkami

Niby normalny sernik, ale warstwa jabłek dodaje mu charakteru. Jeśli lubisz i sernik i szarlotkę – to ciasto na pewno Ci zasmakuje.
Proporcje składników na formę ok. 20×25 cm.

Składniki:

ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtk0
  • 60 g masła
  • 3 jabłka

masa serowa:

  • 500 g twarogu na sernik
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na ciasto zagnieść i uformować kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzonym ciastem wylepić dno formy (można je rozwałkować, albo wylepiać małymi kawałkami), ponakłuwać widelcem i piec przez 15 min w temp. 200ºC.

Teraz pora na masę serową. Masło utrzeć z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Następnie dodać śmietanę i ser (w kilku porcjach) i zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do masy.

Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Wyłożyć równą warstwą (tak ok. 1 cm) na podpieczony spód, na nie wylać masę serową. Piec ok. 45 min w temp. 180ºC.

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s