Zupa z dyni i soczewicy

Danie z dzisiejszego przepisu to rozgrzewająca, gęsta zupa, idealna na zimę. Bardzo szybko i prosto się ją robi.

Składniki:

  • 1 cebula
  • trochę oleju do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 175 g soczewicy (pół paczki) – jeśli zupa ma ładnie wyglądać, to radzę użyć czerwonej, bo z zielonej wychodzi taka bura 😦 (ale i tak dobra)
  • dynia, obrana i pokrojona w kostkę (pestki usunąć) – ja użyłam jednej całej dyni Hokkaido (ok. 20 cm średnicy), można użyć części większej dyni
  • 1,25 – 1,5 l wody (w sumie można by zastąpić bulionem, jeśli ktoś chce)
  • przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, nasiona kolendry, chili, imbir mielony
  • w sumie to możnaby dodać jeszcze inne warzywa, np. marchewkę – ja nie próbowałam, ale zachęcam do eksperymentów

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju w głębokim rondlu; po chwili dodać rozdrobniony czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać wodę, dynię i soczewicę (i ewentualne inne warzywa), dodać trochę przypraw (kmin i kolendrę rozdrobnić w moździerzu), gotować, aż dynia i soczewica (i ewentualne inne warzywa…) zmiękną. Zmiksować blenderem bądź przetrzeć przez sitko. Przetartą zupę ostatni raz posmakować i w razie potrzeby doprawić.

Na podstawie przepisu z The Beach Body Blog.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s